בית החולים הכללי בסינגפור SGH התחיל שיתוף פעולה עם חברת פיליפס Phillips ההולנדית, להפיכת המעבדה ההיסטופתולוגית בבית החולים לדיגיטלית. לפי מחקר משותף שבית החולים וחברת פיליפס ביצעו, המעבר לפתולוגיה דיגיטלית תגדיל את יכולת העבודה של הצוות הקיים ב-7%.
בסינגפור מספר הבדיקות עולה בגלל עלייה בגודל האוכלוסייה, עלייה בתוחלת החיים וכן במספר מקרי הסרטן במדינה- גורם התמותה הראשון בסינגפור. עבודה רבה מוטלת על כתפי הפתולוגים שעוסקים באבחון ופענוח של בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן, וכן אפיון והבנה של גידולים קיימים כדי להתאים טיפול מיטבי עבור המטופלים.
מערכת הפתולוגיה הדיגיטלית המדוברת סורקת את זכוכיות הנשא (סליידים) שעליהן הממצא שעבר עיבוד והכנה, ומכניס את התוכן למערכת הממוחשבת, כך שהפתולוגים יכולים לעשות את האבחון עצמו על מסך מחשב, לחלוק מידע ולהתייעץ עם עמיתים.
חברות רבות, ביניהן חברות ישראליות, עובדות על פיתוח בינה מלאכותית ((AI שתבצע אבחון ראשוני ובהמשך אבחון מתקדם של הממצאים.
ד"ר אליהו גולומב, מנהל השירות לפתולוגיה מולקולרית במחלקת פתולוגיה בבי"ח שערי צדק מספר:
"יש מחקרים מתקדמים על סיוע באבחון של סרטן על ידי מכשור דיגיטלי, המכשיר מזהה מקומות חשודים ומתריע עליהם בפני הפתולוג. יש דברים אחרים שהמחשב יכול לעשות יותר טוב מאתנו, כמו ספירה של Ki-67 (חלבון שבודקים את שיעורו בתאי גידול כמדד לכמות התאים שנמצאים בתהליך התרבות), חיפוש חיידקים כמו הליקובקטור פילורי (HP) וחיידקי שחפת בצביעת Ziehl Neelsen ועוד.
מעבר לכך, בתקופת הקורונה יש חשיבות מיוחדת למעבר לפתולוגיה דיגיטלית שמאפשרת עבודה מהבית. יתרה מכך, מכשירי סריקה של הסליידים שכבר נמצאים בשימוש במעבדות לפתולוגיה מאפשרים לפתולוגים לתת תשובות וחוות דעת לבדיקות שנעשות בעיר ואפילו במדינה אחרת. האפשרות לקבל חוות דעת שנייה ולהתייעץ עם עמיתים בקלות דרך מערכת ממוחשבת, ובלי צורך של העברה מסורבלת של החומר הפתולוגי ממקום למקום אמנם תגדיל את כמות העבודה של הפתולוגים, אך תשפר את הדיוק בתשובות ותקטין טעויות אנוש.
בארה"ב ה-FDA פרסם הנחיות מיוחדות לתקופת הקורונה לשימוש בפתולוגיה דיגיטלית כדי שיוכלו לעבוד מהבית ולא יצטרכו להגיע למכון או המעבדה בה הם עובדים ולסכן את עצמם ואת סביבתם בהידבקות בנגיף הקורונה."
מעבדת L.E.M מזמינה חברות פיתוח של פתולוגיה דיגיטלית ליצור שיתופי פעולה כדי לקדם את מערך הפתולוגיה הדיגיטלית, האבחון, והבינה המלאכותית (AI) בישראל.
מקורות:
https://www.moh.gov.sg/resources-statistics/singapore-health-facts/principal-causes-of-death
Enforcement Policy for Remote Digital Pathology Devices During the Coronavirus Disease 2019 (COVID19) Public Health Emergency Guidance for Industry, Clinical Laboratories, Healthcare Facilities, Pathologists, and Food and Drug Administration Staff: https://www.fda.gov/media/137307/download
הרשמה לניוזלטר